kan du använda äppelcidervinäger för att bota en uti?

kan du använda äppelcidervinäger för att bota en uti?jag tror att det är säkert att säga att när du har en urinvägsinfektion (uti) vill du att den ska gå bort, som igår. så jag får vilja försöka bokstavligen allt och allt för att stoppa bränningen-och tillgripa diy remedy bloggar för att hitta en snabb ” botemedel.”

äppelcidervinäger (acv, som din fave wellness influencer kallar det) är en av de “remedies” – men fungerar det (och ska du prova det)?

innan allt det, vad är en uti igen?

en uti är en infektion orsakad av bakterier i någon del av ditt urinsystem, inklusive din urinblåsa, njurar och urinrör, enligt national institute of diabetes and digestive and kidney diseases (niddk).

också: utis är galen-vanligt: minst 40 till 60 procent av kvinnorna utvecklar en uti under sin livstid, per niddk-varav de flesta är blåsinfektioner, den vanligaste typen av uti.

utis orsakar alla typer av crummy symptom som en konstant uppmaning att kissa, en brännande känsla när du faktiskt går, bara att kunna kissa lite åt gången, rosa eller blodig kissa och bäckensmärta.

om en uti fångas snart nog, behandling kan normalt rensa upp utan komplikationer, men lämnas obehandlad, kan det leda till en njurinfektion, vilket kan vara mycket smärtsamt och leda till ytterligare hälsoproblem.

så vad handlar det om att använda acv för att bota en uti?så vad handlar det om att använda acv för att bota en uti?

bara för att vara tydlig: kvinnor sprutar inte acv upp sina vaginor för att hantera utis—det kan vara otroligt smärtsamt (och farligt). istället dricker de det rakt eller spädar det med något annat (som vatten).

konceptet bakom det är inte helt bristfälligt—acv innehåller ättiksyra, som antas minska infektionsframkallande bakterier. i huvudsak dricker människor det och hoppas att när de kissar är deras urin surare och i slutändan kommer att rensa ut någon infektion.

men det här stöds definitivt inte av någon vetenskap, säger christine greves, md, en styrelsecertifierad ob-gyn på winnie palmer hospital för kvinnor och spädbarn. “du kan inte bota en uti med äppelcidervinäger”, säger hon.

en 2018-studie i tidskriften scientific reports fann att acv kan bidra till att hämma tillväxten av e. coli (en av de viktigaste bakterierna som orsakar uti), men dessa fynd var preliminära-och, du vet, gjort i petriskålar istället för på faktiska människor.

vad mer: studien sa definitivt inte att acv kunde bota en uti.

tja, vad ska jag göra med min uti?

om du misstänker att du har en uti, inte experimentera med acv för att se om det gör något. i stället, ring din läkare asap. “det sista du vill ha är att det ska gå okänt och sprida sig till dina njurar”, säger greves.

för protokollet, det enda som har visat sig bli av med en uti är antibiotika, säger greves. hon rekommenderar också att hennes patienter försöker receptfria medicinen azo för att hjälpa till med blåsans spasmer (tillsammans med antibiotika), men det ensam kommer inte att bli av med en uti heller.

“gå med vad som har visat sig gynna vid denna tidpunkt”, säger greves. “ingenting tar platsen för att se din leverantör för att säkerställa att denna sak blir behandlad innan den blir en helkroppssituation och du måste vara på sjukhus.”

Categories: Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *