Håret

HåretNär du tänker på ditt hår, tänker du förmodligen på håret på ditt huvud. Men det finns hår på nästan varje del av din kropp. (Platser som inte har hår inkluderar läpparna, handflatorna och fotsulorna.)

En del av håret på din kropp är lätt att se, som dina ögonbryn och håret på huvudet, armarna och benen. Men annat hår, som det på din kind, är nästan osynligt.

Beroende på var det är, har håret olika jobb. Håret på huvudet håller huvudet varmt och ger lite dämpning för din skalle. Ögonfransar skyddar dina ögon genom att minska mängden ljus och damm som går in i dem, och ögonbrynen skyddar dina ögon mot svett som droppar ner från pannan se-superforma.es.

Håret Kommer Från Var?

Oavsett om håret växer ut ur huvudet, armen eller fotleden, stiger allt ut ur huden på samma sätt. Det börjar vid hårroten, en plats under huden där celler band ihop för att bilda keratin (proteinet som håret är tillverkat av). Roten är inuti en follikel (säg: FOL-ih-kul), som är som ett litet rör i huden.

När håret börjar växa, skjuter det upp från roten och ut ur follikeln, genom huden där det kan ses. Små blodkärl vid basen av varje follikel matar hårrotet för att hålla det växande. Men när håret är på hudens yta lever cellerna inom hårsträngen inte längre. Håret du ser på varje del av din kropp innehåller döda celler. Det är därför det inte orsakar smärta när någon skär håret med sax!

Nästan varje hårfollikel är fäst vid en sebaceous (säg: sih-BAY-shus) körtel, som ibland kallas en oljekörtel. Dessa talgkörtlar producerar olja, vilket gör håret glänsande och lite vattentätt. Ibland, som under puberteten, kan dessa körtlar pumpa ut för mycket olja och en persons hår kan se fet ut. Dags för ett schampo!

Hår Idag, Borta I Morgon!

Hår Idag, Borta I Morgon!Du har mer än 100.000 hår på huvudet, men du förlorar några varje dag. Cirka 50 till 100 hår faller ut varje dag medan du tvättar håret, borstar eller kammar det eller bara sitter stilla. Men oroa dig inte, nya hår ersätter ständigt de som har fallit ut.

Varje hår på huvudet växer i ca 2 till 6 år. Sedan vilar det i några månader och faller slutligen ut. Det ersätts av ett nytt hår, som börjar växa från samma hårfollikel. Denna cykel av hår växer, vilar, faller ut och ersätts hjälper till att behålla precis rätt antal hår på huvudet.

Håret kommer i många färger

Vilken typ av hår har du-svart och lockigt, blont och rakt, eller någon annan kombination? Hårfärg kommer från melanin (säg: MEL-uh-nun), ämnet som ger hår och hud sitt pigment. Ju lättare någons hår, desto mindre melanin finns det. En person med brunt eller svart hår har mycket mer melanin än någon med blont eller rött hår. Äldre människor förlorar melaninpigmentet i håret när de åldras, vilket gör att håret ser grått eller vitt ut.

Ofta går en persons hudfärg med färgen på hans eller hennes hår. Till exempel har många blondiner ljus hud, medan många människor med mörkare hud har mörkbrun eller svart hår. Och glöm inte gener (gener är vad du ärver från dina föräldrar): vanligtvis bestäms ett barns Hårfärg av en eller båda föräldrarnas Hårfärg

När det gäller typ, gör dina hårsäckar en skillnad. Vissa hårsäckar är strukturerade på ett sätt som producerar lockigt hår, medan andra skickar ut rakt hår. Folliklar bestämmer också om ditt hår blir tjockt och grovt eller tunt och fint.

Ta hand om hår

Ta hand om hårMed hår är det viktigaste att hålla det rent. Vissa människor tvättar håret varje dag, men andra gör det bara en eller två gånger i veckan. Det beror på ditt hår och vilken typ av saker du har gjort, som att träna eller simma.

När du tvättar håret, använd ett mildt schampo och varmt vatten. Löddra upp med fingertopparna, snarare än dina naglar. Du kan använda en balsam eller ett schampo som innehåller en balsam. Detta kan ta tangles ut eller ditt hår och få det att se smidigt ut. Men beroende på ditt hår kan det också få det att se platt och fet ut. Skölj håret med mycket rent vatten. Torka det försiktigt med en handduk och använd en bred tandkam för att avlägsna den.

Var snäll mot ditt hår-våt eller torr — genom att vara mild när du kamar eller borstar håret. Inte yank på knutar för hårt och inte bära dina hästsvansar och flätor för hårt. Detta kan irritera hårbotten. Och om du använder curling strykjärn eller blåstorkar, var försiktig och be om vuxenhjälp när det behövs. Du vill inte bränna dig själv.

Här är ett enkelt sätt att ha snygg hår: Ät en hälsosam kost. Det är inte så konstigt som det låter. En näringsrik kost hjälper din kropp inifrån och Ut!

Categories: Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *